Splošni pogoji spletne trgovine sportbaby.si so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2), na podlagi priporočil GZS in mednarodnih kodeksov za e-poslovanje.

S spletno trgovino sportbaby.si (v nadaljevanju ''trgovina'' ali ''sportbaby.si'') upravlja Egir d.o.o, ponudnik storitev e-poslovanja (v nadaljevanju »ponudnik«). Ob registraciji v sistem sportbaby.si, obiskovalec pridobi uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte ter geslo. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z vnesenimi podatki. Z registracijo obiskovalec postane uporabnik in pridobi pravico do nakupa.
Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje sportbaby.si, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

Spletna cena 
je cena, ki velja za nakup preko spleta v primeru 100 % plačila z gotovino ali plačila po predračunu z nakazilom na TRR.

Načini plačila
Ponudnik omogoča naslednje načine plačila:

  • gotovino ob prevzemu
  • nakazilom na račun upravitelja spletne trgovine sportbaby.si – Egir d.o.o. po ponudbi/predračunu,
  • PayPal
  • kreditno kartico

Ponudnik kupcu izda račun na trajnem mediju, z razčlenjenimi stroški in navodili, kako odstopiti od nakupa in artikle vrniti, če je to potrebno in mogoče.
Naročilo je v elektronski obliki shranjeno na strežniku ponudnika in kupcu dostopno v vsakem trenutku v njegovem uporabniškem profilu (Moj profil).

Cene
Spletna cena velja za vse člane sportbaby.si. Član sportbaby.si postane uporabnik z registracijo v spletni trgovini sportbaby.si. Registracija je možna tudi med postopkom nakupa.
Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti.
Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji.
Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo (kupec prejme elektronsko sporočilo s statusom: Naročilo potrjeno). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za ponudnika kot za kupca.

Postopek nakupa

Ko kupec izbere izdelek ali izdelke in s potrdilom na gumb »Oddaj naročilo« odda naročilo, mu spletna trgovina samodejno ustvari in pošlje elektronsko sporočilo s podrobnostmi naročila (številka naročila, podatki kupca, izdelki, cene, količine,...). V primeru, da bo kupec plačal po povzetju, s kreditno kartico ali preko PayPal storitve, mu bo ponudnik nakupljene izdelke poslal v največ 5 (petih) delovnih dneh po potrditvi naročila s strani ponudnika. V primeru, da bo kupec plačal preko predračuna, se mu bo ponudnik nakupljene izdelke poslal v največ 5 (petih) delovnih dneh po prejemu nakazila na transakcijski račun ponudnika.

V primeru, da se kupec odloči za preklic naročila še pred prejemom blaga, mora o tem nemudoma obvestiti ponudnika na telefonsko številko 040 419 367 (med 7:00 in 14:00 uro vsak dan razen sobote, nedelje in prazniki) ali na e-naslov info@sportbaby.si. Če se zgodi, da je naročilo že odpremljeno, pošiljko kupec zavrne dostavni službi. V primeru osebnega prevzema (ko je blago že pripravljeno na prevzem), pa kupec prav tako svojo željo po preklicu naročila sporoči preko zgoraj omenjene telefonske številke ali e-naslova. Sklenitev kupoprodajne pogodbe je možen samo v slovenskem jeziku. 

Status naročila

1. Naročilo sprejeto: Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Na tem koraku ima kupec v roku ene ure možnost preklicati naročilo. Kupcu so na spletni strani ponudnika vselej dostopni izčrpni podatki o statusu in vsebini naročila.
2. Naročilo potrjeno: Če kupec naročila ne prekliče, gre naročilo v nadaljnjo obdelavo, ko ponudnik naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. Ponudnik lahko za preverjanje podatkov ali zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko. Ob potrditvi naročila ponudnik obvesti kupca po elektronski pošti o predvidenem roku dostave. Pogodba o nakupu naročenih artiklov med kupcem in ponudnikom je na tej stopnji nepreklicno sklenjena.
3. Blago odpremljeno: Ponudnik v dogovorjenem roku blago pripravi, odpošlje in o tem po elektronski pošti obvesti kupca. Ponudnik v omenjenem elektronskem sporočilu pouči kupca tudi o politiki vračila blaga, kam se lahko obrne v primeru zamude pri dostavi in kam se lahko obrne v primeru pritožbe.

Tehnična sredstva za prepoznavanje in popravo napak pred oddajo naročila

Preden kupec odda naročilo se mu odpre predogled naročila  na podlagi katerega lahko preveri podatke, ki jih je izpolnil za potrebe oddaje naročila. 
V primeru napačnega vnosa, lahko kupec napake popravi.
V kolikor kupec naročila ne želi oddati lahko stran zapre ali zapusti oddajo naročila in tako prekine oddajo in potrditev naročila.  

V spletni trgovini so omogočena osnovna sredstva za prepoznavanje in popravo napak pred oddajo naročila in sicer preverjanje črkovanja, preverjanje ustreznega zapisa e-naslova, na katerega je možno kontaktirati kupca v primeru napak pri naročilu in pa preverjanje lokacije (mesto in država) – spletna stran deluje le na območju Slovenije.

Stroški povezani z uporabo komunikacijskega sredstva, se ne razlikujejo od običajne osnovne tarife, ki jo potrošnik običajno plača pri klicu na mobilne številke.

Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga

Obrazec za vračilo blaga je na priloženi povezavi:  Obrazec za vracilo blaga

Možnost odstopa od pogodbe je namenjena temu, da izdelek lahko odprete, pregledate in če vam ne ustreza, ali pa so bila vaša pričakovanja drugačna, odstopite od nakupa. Ta priporočila ne veljajo, če je izdelek ob nakupu v okvari oziroma ne deluje. V tem primeru gre za uveljavljanje stvarne napake ali garancije.
Pravico do vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila: "http://www.zps.si/images/stories/zakoni/zvpot_enpb_dec11.pdf  - zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo).

Potrošnik ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči (na kontaktni e-naslov: info@sportbaby.si), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga. Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 14 dneh od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa). Za večje izdelke lahko ponudnik oziroma podjetje EGIR d.o.o uredi vračilo izdelka (uredi s svojo dostavno službo, da se izdelek pobere na naslovu potrošnika). Strošek vračila je na strani potrošnika! Vračilo vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dneh od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Vračila vplačil izvedemo na enak način kot je bilo placilo ali  na TRR kupca. Pri prodajnih pogodbah lahko podjetje zadrži vračilo prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne predloži dokazila, da je blago poslal nazaj, razen če podjetje ponudi možnost, da samo prevzame vrnjeno blago. Vrnitev prejetega blaga podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

Stvarna napaka

Poglavje o neskladnosti blaga (stvarna napaka) velja za prodajne pogodbe, ki so bile sklenjene po začetku uporabe Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 130/22, ZVPot-1) to je po in vključno z datumom 26.01.2023.

Stvarno napako lahko potrošnik uveljavlja pri nakupu katerega koli izdelka, če izdelek ne deluje, nima lastnosti, ki bi jih moral imeti, ali kako drugače ni skladen s pogodbo.

V kolikšnem času lahko uveljavljate stvarno napako?

V primeru stvarne napake oz. po novem neskladnosti blaga, ki se pokaže v manj kot 30 dneh po njegovi dobavi, ima potrošnik pravico do zavrnitve – v tem času lahko odstopi od prodajne pogodbe in zahteva vračilo kupnine, ne da bi moral predhodno zahtevati popravilo blaga ali njegovo zamenjavo.
Če se neskladnost pokaže v več kot 30 dneh, lahko potrošnik od prodajalca najprej zahteva:

  1. Popravilo ali zamenjavo blaga z novim in brezhibnim (izbira je, razen nekaj izjem, na strani potrošnika).
  1. Če prodajalec tega ne bo izpolnil, bo potrošnik lahko zahteval sorazmerno znižanje ali vračilo celotne kupnine (torej odstopil od pogodbe).

Garancija

Vsi izdelki imajo garancijo 12 mesecev!

Dostava
Ponudnik bo blago oziroma storitev dostavil v dogovorjenem roku, izdelki bodo dostavljeni v 5 (petih) dneh.
Pogodbeni partner za dostavo pošiljk je podjetje DPD, vendar si ponudnik pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil bolj učinkovito.

Komunikacija
Ponudnik bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje.
Oglasna sporočil NE pošiljamo!

​Mnenja/komentarji uporabnikov

Mnenja oziroma komentarji uporabnikov ter recenzije izdelkov, ki jih kupci napišejo, so del funkcionalnosti trgovine, ki so namenjene skupnosti uporabnikov. Ponudnik omogoča, da mnenje napiše katerikoli registrirani uporabnik trgovine, pred dokončno objavo pa jih ponudnik pregleda. Ponudnik ne bo objavil mnenj oziroma prispevkov, ki so kakorkoli žaljivi, obsceni ali po mnenju ponudnika ne nudijo koristi drugim uporabnikom in obiskovalcem.

Z oddajo mnenja ali komentarja se uporabnik izrecno strinja s pogoji uporabe in ponudniku dovoljuje objavo dela ali celotnega besedila v vseh elektronskih in drugih medijih. Ponudnik ima pravico vsebino uporabljati časovno neomejeno in za katerikoli namen, ki je v poslovnem interesu ponudnika, vključno z objavo v oglasih ali v drugih oblikah marketinškega komuniciranja. Avtor mnenja hkrati izjavlja in zagotavlja, da je lastnik materialnih in moralnih avtorskih pravic za napisana mnenja in komentarje ter da te pravice neizključno in časovno neomejeno prenaša na ponudnika.

Varstvo otrok
Oglasna sporočila bodo jasno razvidna (upoštevajoč starost) in jasno ločena od iger in tekmovanj. Vsaka komunikacija, namenjena otrokom, bo primerna njihovi starosti in ne bo izkoriščala zaupljivosti otrok, pomanjkanja izkušenj ali občutka lojalnosti.
Ponudnik ne sme sprejemati naročila od nekoga, za katerega ve ali sumi, da je otrok, ne da bi imel izrecnega dovoljenja njegovih staršev ali skrbnikov.
Ponudnik brez izrecnega dovoljenja njihovih staršev ali skrbnikov ne sme sprejemati kakršnihkoli osebnih podatkov, ki zadevajo otroke. Prav tako ponudnik tretji osebi ne sme izdajati podatkov, sprejetih od otrok, izjema so starši oziroma skrbniki.
Ponudnik ne sme ponujati prostega dostopa do izdelkov ali storitev, ki so škodljive za otroke.

Dostopnost informacij

(povzetek zakonodaje)
Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:
a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra)
b) kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
d) dostopnost artiklov (vsak artikel ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),
e) pogoje dostave artiklov ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),
f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza, 
g) način plačila in dostave,
h) časovno veljavnost ponudbe,
i) rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca odstop od pogodbe, 
j) pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

 

Odveza odgovornosti
Ponudnik si pridržuje pravico, da pogoje poslovanja spremeni kadarkoli in na kakršenkoli način, ne glede na razlog in brez predhodnega opozorila.

 

Pritožbe in spori
Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@sportbaby.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.
Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

V primeru, da kupec/potrošnik ni zadovoljen z rešitvijo pritožbe lahko:

1. v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošnikih sporov (v nadaljevanju: ZlsRPS) vloži pobudo za začetek postopka izvensodnega reševanja konkretnega potrošniškega spora pri Evropskem centru za reševanje sporov (v nadaljevanju: ECDR), mat.št. 6108890000, s sedežem v Ljubljani, Tomšičeva ulica 6, ki ga ponudnik priznava kot pristojnega izvajalca za reševanje potrošniških sporov. ECDR je pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (v nadaljevanju: MGRT) registriran kot izvajalec izvensodnega reševanja potrošniških sporov in bo t.i. posredovalno-razsojevalni postopek (kombinacija mediacije in arbitraže), za katerega se je odločil ponudnik, izvajal v skladu s >Pravili ECDR o postopkih izvensodnega reševanja potrošniških sporov<, ki so objavljeni na spletni strani www.ecdr.si. Na ta način je kupcu/potrošniku zagotovljen hiter, enostaven in učinkovit način izvensodnega reševanja potrošniških sporov, saj je postopek zaključen praviloma v 30 dneh in je za kupca/potrošnika brezplačen (kupec/potrošnik krije zgolj stroške svojega morebitnega pooblaščenca). Pobuda za začetek postopka se vloži na obrazcu, ki je v elektronski obliki dostopen na spletni strani www.ecdr.si ali v papirni obliki na sedežu ECDR. Postopke izvensodnega reševanja potrošniških sporov vodijo nevtralni strokovnjaki, akreditirani pri ECDR, ki izpolnjujejo pogoje, predpisane z ZlsRPS in so vpisani v register izvajalcev pri MGRT.

Ponudnik v skladu z ZlsRPS objavlja tudi elektronsko povezavo na evropsko platformo za spletno reševanje potrošniških sporov:

https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=SL

2. vloži tožbo pri pristojnem sodišču po stalnem prebivališču kupca.

Navodila za varno uporabo izdelkov SportBaby

Vsi izdelki SportBaby so varna za uporabo ob upoštevanju navodil za uporabo. Izdelke sestavimo in namestimo v skladu z navodili. Izdelke, ki jih pritrdimo v steno ali tla, morajo biti dobro pritrjena in se ne smejo premikati.

Upoštevajte spodnjo starostno mejo za uporabo posameznega igrala. Otroci, ki niso dovolj stari, naj igral ne uporabljajo. Otroci naj se ne igrajo brez nadzora odrasle osebe. Pred prvo uporabo otroke podučimo, kako izdelek uporablja in česa ne smejo početi, da se ne bodo poškodovali.

Pri izdelkih, ki so namenjena plezanju in gibanju nad tlemi, pod igralo namestimo blazine, ki bodo ublažile morebiten padec.

Redno pregledujemo izdelke. V primeru poškodb, poškodovane dele zamenjamo. Posebej pozorni smo na obrabo vrvi. Poškodovani leseni deli imajo manjšo nosilnost in lahko povzročijo poškodbe pri uporabi. Obrabljene vrvi takoj zamenjamo, saj se njihova nosilnost hitro močno zmanjša.

Pri izdelkih v notranjih prostorih poskrbimo, da v bližini ni ostrih ali drugih predmetov, na katerih bi se otroci lahko poškodovali.

Splošna navodila za postavitev

Izdelki znamke Sportbaby so izdelana tako, da je njihova postavitev enostavna in potrebujete le nekaj ročnih spretnosti.

Vsi sestavni deli so priloženi kompletu. Za postavitev potrebujemo le imbus ključ, ki je priložen in križni izvijač. Namesto križnega izvijača in imbus ključa priporočamo uporabo akumulatorske ali električne vrtalke z ustreznima nastavkoma. Tako bo delo manj naporno in hitrejše. Pri izdelkih, ki se vpnejo v steno (npr. lestve), potrebujemo vrtalko s svedrom ustrezne velikosti za vrtanje v beton (priporočamo udarno vrtalko). Z vrtalko izvrtamo v steno luknje za pritrditev.

Čeprav lahko nekatera enostavnejša izdelke sestavimo sami, pa priporočamo, da imate pomoč. Sestavljanje v dvoje bo enostavnejše in bolj zanimivo zaradi družbe. Nekaterih izdelkov pa brez pomoči ni mogoče sestaviti.

Izdelke sestavljamo tam, kjer imamo dovolj prostora. Večja izdelke , ki jih ni mogoče prenašati, sestavimo na njihovem stalnem mestu.

Najprej odpremo škatlo z razstavljenim izdelkom. V posebno škatlo ali posodo stresemo drobne sestavne dele, da jih ne bomo izgubili. Dobro preučimo navodila. Ko navodila razumemo, se lotimo sestavljanja.

Pri sestavljanju se dosledno držimo navodil. Če navodil ne upoštevamo, lahko pri uporabi pride do poškodb izdelka, poškoduje pa se tudi otrok. Vse vijake dobro privijačimo in uporabimo zadostno količino lepila, kjer je to potrebno.

Izdelke v notranjih prostorih postavimo na svoje mesto, ali pa jih pritrdimo na steno. Izdelke na prostem postavimo na dovolj trdno podlago, da se ne bodo premikala ali posedala. Lahko jih postavimo na ravno betonsko podlago, ki jo prekrijemo z različnimi oblogami iz umetnih mas, ali pa jih postavimo na dobro utrjeno peščeno podlago. Če jih postavimo na trato oz. zemljo, se bodo lahko čez nekaj časa neenakomerno posedla. Na trati lahko uporabimo lesene podstavke, ki jih izdelamo iz lesa in bodo preprečili posedanje.

Poskrbimo, da je okoli izdelka dovolj prostora. Pri izdelkih, ki imajo gugalnice in obroče poskrbimo, da otroka pri uporabi ne bodo ovirali drugi predmeti (omara, miza, stoli,...). Na prostem naj bo okoli igral vsaj 1,5 do 2 metra prostora.

Preden izdelek prepustimo v uporabo otrokom, ga dobro preizkusimo. Preverimo, ali so vsi deli med seboj trdno sestavljeni in popolnoma nepremični. Izdelke, ki jih pritrdimo v steno, morajo biti popolnoma nepremična.

Podatki o podjetju:

Ime podjetja: Egir d.o.o.

Sedež podjetja: Britof 27, 4000 Kranj

Davčna številka: SI 91541557 

Zavezanec za DDV: DA

Matična številka: 7130457000 

Osnovni kapital: 7.500,00 EUR

Podjetje Egir d.o.o. je zapisano v sodni register pri Okrožnem sodišču v Kranju dne 01.09.2016

TRR odprt pri NOVA KBM d.d. SI56 0400 1004 8371 367 

SKLADIŠČE IN PREVZEM: Britof 27, 4000 Kranj

Elektronski naslov: info@sportbaby.si

Telefon: +38640419367