LETVENIKI
Phone
Pon - Pet
7:00 - 14:00

040-419-367

media

Sedeči življenjski slog je, žal, zelo pogost pojav med današnjimi otroki. Pogostokrat za to niso krivi otroci sami. Starši enostavno nimajo časa, da bi malčke peljali v telovadnico ali na igrišče. Ta problem pa se je mogoče odpraviti z montažo otroškega športnega kotička. Ta preprosta konstrukcija bo popolnoma zadovoljila potrebe otrok po gibanju. Z njeno pomočjo bo otrok okrepil svoje zdravje, prav tako pa se bo začel ukvarjati s športom že zelo zgodaj v otroštvu.

Športne vaje za otroke, ki se lahko izvajajo doma - na lestvi, vrveh in drugih pripomočkih, pripravijo otroka do redne vadbe in prispevajo k telesnemu razvoju otroka, ki lahko izvaja vaje takrat, ko začuti potrebo po aktivnosti; ni mu treba čakati, da ga starši odpeljejo na otroško igrišče ali v telovadnico.

Obstaja nešteto različnih telesnih vaj, ki se izvajajo v športnih kotičkih za otroke, poleg tega si lahko malčki sami izmislijo nove vaje. Vse vaje so osnovane na preprostih vajah, ki jih malček lahko izvaja že pri osemnajstih mesecih.

Ena izmed vaj je, da se otrok z obrazom obrne k švedski lestvi ter se z obema rokama oprime čim višje letve in sprosti noge. S to vajo otrok krepi mišice na rokah in razvija lastno vzdržljivost. Če otrok stoji na nižji letvici in se oprime letve, ki je na višini njegovih prsi, potem lahko počepa ali pa noge izmenično izteguje nazaj. To je odlična vaja za krepitev mišic na nogah. Za razvoj prožnosti se lahko že dvoletni otrok nauči narediti most, tako da je s hrbtom naslonjen na švedsko lestev in se pregiba v loku tako, da se z rokami za hrbtom spušča po letvah navzdol.

Starejši otroci lahko izvajajo vaje za raztezanje, tako da stojijo na tleh z bokom ob švedski lestvi. Otrok lahko položi eno nogo na letev, ki se nahaja na zanj še udobni višini, potem pa se nagiba k njej, ne da bi pri tem pregibal kolena. Z vsakim dnem bo otrok lahko dvignil nogo vedno višje. S tega položaja je možno izvajati počepe izmenično na levi ali na desni nogi. 

Otroka lahko naučite plezanja po vrvi, začenši z nekaj pripravljalnimi vajami – visenje na vrvi, preprijemanje vrvi z rokami. Kmalu bo malček lahko varno prešel k plezanju, s čimer bo razvijal mišice rok, nog, ramen. 

Za razvoj moči, spretnosti in koordinacije so športni kotički opremljeni z za otroke privlačnimi obroči, ki jim omogočajo izvajanje različnih vaj; otroci se lahko vrtijo v vse možne smeri, dvigujejo iztegnjene ali pokrčene noge, izvajajoč vajo »kotiček«.

Otroci imajo radi vaje, kot je npr. vaja »helikopter«, ki se izvaja tako, da otrok visi na obročih s pokrčenimi nogami in se vrti okoli svoje osi s prepletanjem in razpletanjem vrvi z rokami. V eno smer se lahko vrti toliko časa, dokler ne doseže droga.

Pri petih oz. šestih letih lahko otrok začne osvajati bolj zahtevne vaje na telovadnih obročih, na primer vajo »gugalnica«. Otrok se prime za obroče, skoči in privzdigne noge, jih do kolen zatakne v obroče, nato pa še do stegen, tako da z rokami postopoma preprijema vrvi obročev. V takem sedečem položaju se lahko otrok guga kot na gugalnici. Če vrvi preprijema v višino, se lahko otrok privzdigne v stoječ položaj - s stopali stoji na obročih in naredi stojo.

Za razvoj vestibularnega aparata pa je odlična vaja salto nazaj, na obročih, ali salto naprej, na snemljivem drogu, ki je nameščen v višini prsi otroka.  

Na kratko – telovadba v športnem kotičku je pomembna za  krepitev zdravja ter za harmonični, fizični in psihični razvoj otroka.

  • Sep 03, 2020
  • Category: SportBaby
  • Comments: 0