LETVENIKI
Phone
Pon - Pet
7:00 - 14:00

040-419-367

media

Fizični razvoj otroka – to je dejavnik, ki bi se mu moral posvetiti vsak ljubeči starš. Obenem pa starši morajo razumeti, da otrok ni manjša različica odraslega, in da otrok raste ter se razvija po lastnih zakonih.
Torej, kakšni so ti zakoni?
Rast otroka neposredno vpliva na procese njegovega telesnega razvoja. Povečana dolžina telesa je zelo pomemben in občutljiv pokazatelj splošnega razvoja organizma. Na proces rasti vpliva veliko različnih dejavnikov, kot so prehrana, ki oskrbuje telo z vsemi snovmi, potrebnimi za fizični razvoj, dednost, določeni hormoni, trajanje spanca, psihološko okolje, ki obkroža otroka, in ustrezna telesna dejavnost. Pri nezadostni telesni dejavnosti začne otrok zaostajati v rasti, redno ukvarjanje s športom pa rast spodbuja. Zato starši na športno vzgojo otrok vseh starosti ne smejo pozabiti.
Športna vzgoja vpliva neverjetno blagodejno tako na fizičen, kakor tudi na psihičen razvoj otrok. Telesna vzgoja v najzgodnejšem obdobju prispeva k pravočasnemu razvoju motoričnih sposobnosti, njihovem izboljšanju in pravilnem razvoju. Telesne vaje so specifično sredstvo za telesno vzgojo otrok in so namenjene reševanju različnih zdravstvenih, vzgojnih in izobraževalnih nalog.
Zato se telesne vaje pogosto uporabljajo v različnih obdobjih posameznikovega življenja. V zgodnjem otroštvu prispevajo k pravilni drži, razvoju mišic celotnega telesa, prav tako pa k formiranju tistih fizičnih vrlin, kot so hitrost, okretnost, gibčnost, ritmičnost, gibkost, izraznost gibov in ostrina vida. Poleg tega pa se ob izvajanju telesnih vaj sprožajo številna pozitivna čustva, ki so temelj za vsakodnevno dobro počutje otrok.
Idealni pripomoček za športno vzgojo so univerzalni, večnamenski vadbeni pripomočki, kot so otroški igralni kompleksi – kompaktni modeli, ki jih je mogoče namestiti v otroški sobici ali pa zunaj na dvorišču. Otroci lahko vadijo na takih igralih kadarkoli se jim zahoče: krepijo mišice po vsem telesu na švedski lestvi, vrvi, gimnastičnih obročih, vrvni lestvi, vadbeni deski in drogu.
V zgodnjem otroštvu so malčki še posebej impulzivni, nervozni in se hitro utrudijo, zato jim bo čisto dovolj, če vadijo v otroškem kotičku in čez dan izvedejo nekaj osnovnih vaj. Na primer: malček se lahko nauči počepati, lahko se guga na trapezu, vadi na švedski lestvi, visi na drogu in pleza po lestvi.
Naloge staršev so, da otroku pokažejo dane vaje, spremljajo pravilno izvajanje le-teh, nadzirajo količino fizičnega napora, ki ga otrok vloži v izvedbo, pomagajo pri organizaciji vadbe, otroke pripravijo za izvajanje vaj ter jim pri izvedbi tudi pomagajo. Starejši otroci, ki pa že trenirajo na športnih igriščih, pa bodo z veseljem po treningu izpopolnjevali svoje veščine in znanja tudi v domačem športnem kotičku.

  • Sep 03, 2020
  • Comments: 1